Linzen koken

Linzen worden gedroogd verkocht. Toch hoef je deze niet voor het koken te weken. Dit wil zeggen dat je linzen kan koken zonder voorweken, echter, als je toch de tijd hebt om dit wel te doen, dan is het wel aan te raden. Het verkort namelijk wel de kooktijd.

Linzen voor het koken weken

Wanneer je de mogelijkheid hebt om de linzen voor het koken te weken, dan is het goed om hier vier uur voor aan te houden. Het voorweken helpt je ook om de slechte linzen eruit te halen voor het koken. De linzen die niet naar de bodem van de pan zakken tijdens het weken zijn niet goed en kunnen het best verwijderd worden. Daarnaast is het belangrijk om de linzen voor het koken goed te controleren op onregelmatigheden. Het komt namelijk voor dat er kleine steentjes tussen zitten waar de tanden op kunnen breken. Na het weken moeten de linzen worden schoongespoeld en in schoon water worden gedaan voor het koken.

De linzen gaar koken

Linzen kunt je het best koken op hoog vuur tot het water aan de kook is. Vervolgens zet je het vuur lager om de linzen rustig door te laten koken. Afhankelijk van het voorweken, en de voorweektijd, duurt dit een kwartier tot maximaal drie kwartier. Er zijn veel verschillende linzen. Zo zijn er linzen die de vorm van een boontje aanhouden na het koken wanneer zij gaar zijn, terwijl andere linzen zich omtoveren tot een papje. De rode linzen worden bijvoorbeeld moes bij het gaar koken. Wil je kruiden toevoegen aan de linzen? Doe deze kruiden dan al voor het koken in het water bij de linzen. Hierdoor kunnen de kruiden gemakkelijker in de linzen trekken en is de smaak optimaal. Wil je een scheutje azijn of rode wijn aan de linzen toevoegen? Doe dit dan pas wanneer de linzen zelf al gaar zijn.

 

Verschillende linzen koken

Het is altijd aan te raden om de bereidingswijze op de verpakking van de linzen te lezen. Het is namelijk zo dat er veel verschillende soorten linzen zijn en iedere soort heeft een eigen kooktijd. Daarnaast moeten sommige linzen wel geweekt worden en anderen niet. Op de verpakking staat altijd de geschikte bereidingswijze voor de specifieke soort linzen om te koken. Je kunt natuurlijk diverse ingrediënten aan het geheel toevoegen. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van knoflook en uien. Je kunt de linzen koken om deze zo te eten, maar je kunt er ook een ander gerecht mee maken. Zo worden ze ook wel door salades gebruikt en natuurlijk om linzensoep mee te maken.


Laat een reactie achter

De volgende HTML tags and attributes kunnen gebruikt worden: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Reclame

Alle rechten voorbehouden | Copyright 2015 - 2018 | Recepten.xyz

Volg ons op: