Linzen

Linzen zijn er in meerdere kleuren, zoals geel, groen en oranje. Het zijn peulvruchten die al eeuwenlang worden verbouwd op grote schaal. Het zijn dan ook populaire peulvruchten die in de meest uiteenlopende maaltijden en gerechten een rol spelen. De linzen worden gedroogd en zijn er niet alleen in verschillende kleuren, maar ook in diverse formaten. In Nederland worden de linzen uitsluitend onder tunnels en in de glastuinbouw verbouwd, daar zij warmte nodig hebben. Linzen zijn eigenlijk zaden van de linzenplant.

 

Wat zit er in een linze?

Wanneer je 100 gram linzen eet, dan neem je 116 calorieën tot je. Er zit 0,4 gram vet in, waarvan 0,1 gram verzadigd. Verder zitten er 1,8 gram suikers in, 9 gram eiwitten, 2 milligram natrium, 20 gram koolhydraten, 8 gram voedingsvezels en 369 milligram kalium, 36 milligram magnesium, 3,3 milligram ijzer, 19 milligram calcium en 1,5 milligram ascorbinezuur. Er zit geen cholesterol in linzen. Wel vind je in linzen de vitaminen A, B6, B12 en D.

 

Gerechten met linzen

Linzen kunnen aan de meest uiteenlopende gerechten worden toegevoegd. Zo zijn ze bijvoorbeeld erg lekker om door de spinazie te mengen, maar ook door de pasta is het zeker een goede combinatie. Ook door diverse stamppotten en ovenschotels kunnen linzen een goede toevoeging zijn. Zeer populair is ook de linzensoep. Een groot voordeel van linzen is wel dat linzen gezond zijn. Ze kunnen dan ook goed passen in een dieet. Daarnaast zijn linzen ook een gezonde keuze voor mensen die hun cholesterolgehalte moeten verlagen.

 

Gezondheidsvoordelen van linzen

Linzen zijn heel gezond. Ze hebben een goede werking op diverse delen van de gezondheid. Het is dan ook zo dat veel mensen met bepaalde aandoeningen wordt aangeraden om linzen te gaan eten. Linzen helpen bijvoorbeeld bij de volgende zaken:

 

Gezonde spijsvertering

Linzen hebben een hoog gehalte vezels en deze zijn goed voor de darmen. Mensen die last hebben van constipatie of van prikkelbare darmen wordt dan ook aangeraden linzen te eten. Ook wanneer men last heeft van uitstulpingen in de slokdarm of dikke darm kunnen linzen goed helpen. Daarnaast zorgt het hoge gehalte aan vezels ook voor een gezonde spijsvertering.

 

Ter voorkoming van hartziekten

Linzen zijn ook gezond voor het hart. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van linzen het risico op hartziekten met meer dan tachtig procent kan verlagen. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van de combinatie van vezels, foliumzuur en magnesium in de linzen. Vooral het magnesium zorgt ervoor dat de bloedvaten mooi schoon blijven, waardoor het bloed er goed doorgeen kan stromen.

 

Linzen gezond bij suikerziekte

Linzen bieden het lichaam veel energie en worden in het lichaam gelijkmatig verteerd in een laag tempo. Hierdoor stijgt de bloedsuiker niet zo snel na de maaltijd, en dit is uiteraard zeer voordelig voor mensen met diabetes. Het wordt mensen met suikerziekte zelfs aan te raden iedere dag peulvruchten te eten.

 

Uitstekend bij ijzertekort

Veel mensen hebben last van een tekort aan ijzer. Dit komt vooral ook voor bij mensen die vegetarisch eten. Een tekort aan ijzer zorgt voor een ernstige afname van energie en toename van extreme vermoeidheid. Linzen bevatten ijzer en zijn dan ook gezond om te eten om te eten wanneer er een ijzertekort bestaat.

 


Laat een reactie achter

De volgende HTML tags and attributes kunnen gebruikt worden: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Reclame

Alle rechten voorbehouden | Copyright 2015 - 2018 | Recepten.xyz

Volg ons op: